Ik plaats nooit zomaar iets online

Online

Veel ouders willen hun kinderen niet op internet. Alle begrip, dit doe ik dan ook niet! Ik weet dat er fotografen en videografen zijn die dit wel zomaar doen. Als je een shoot boekt, automatisch ‘akkoord’ geeft en dat de fotograaf dan alles mag gebruiken. Als je dat niet wil, moet je extra betalen. Zo werk ik niet.

Er zijn dus echt foto- en videografen die als regel hebben: ‘na een shoot mag ik de beelden publiceren. Wil je dit niet, dan moet je dit aangeven en betaal je extra’. Nu wil ik niet anderen afkraken, maar het bizarre is dat dit wettelijk gezien helemaal niet mag. Een foto- en/of videograaf mag niet verwachten dat hij/zij de beelden gewoon klakkeloos mag publiceren tenzij een klant zegt dat dit niet mag. Zo werkt het niet en dat mag niet. Punt.

In principe boek jij mij als fotograaf/videograaf, we doen de shoot(s) en uiteindelijk zijn de beelden van jou. Soms ben ik zo blij met beelden, dat ik vraag of ik ze mag delen. Maar bij sommige mensen weet en voel ik dat ze het liever niet hebben, dan doe ik het natuurlijk niet.

Mag ik wel iets delen? Leuk! Maar dit vraag ik wel echt 3x voordat ik ze plaats. Ik laat vaak zien welke beelden en hoe het wordt. Voordat het online komt vraag ik het vaak ook nog een keer, gewoon voor de zekerheid. 

Deze video, ik zie geen baby’s of kinderen terwijl die wel in de versie voor de ouders zitten, maar ik mag wel een paar mooie beelden delen. Zo kan het dus ook! En weet je? Er zijn heel veel ouders die hun kind(eren) niet online willen en daar heb ik alle begrip voor. Ga ik dan extra factureren omdat ik dan geen beeldmateriaal heb voor mijn website en social media? Nee, dat vind ik niet kunnen, want ik snap waarom je je kind(eren) niet op internet zou willen hebben. En heel eerlijk? Ik post weinig, maar ik heb het wel heel druk met Mijn Newbornvideo. Ik leg heel veel prachtige baby’s vast, maar 9 van de 10 komt niet online. En dat vind ik prima, want ik maak het tenslotte voor de ouders, niet voor mijzelf of mijn ‘feed’.

Wil je een shoot maar ben je bang om op internet te komen? Dat hoeft niet, bij mij niet tenminste! Check altijd bij je fotograaf (of in de algemene voorwaarden) wat de werkwijze is. Want veel fotografen hebben op hun website staan dat ze automatisch de foto’s delen, wil je dit niet, dan moet je een extra bedrag neerleggen óf schriftelijke toestemming geven. Ze mogen niet automatisch iets plaatsen, ze moeten alles juist vragen. Niet automatisch handelen. Ach, hoe dan ook, bij mij heb je de garantie dat je niet online komt, tenzij ik het je vraag en je zegt ja. Maar dat gaat altijd in overleg.

Geïnteresseerd in een shoot? Informeer gerust naar de mogelijkheden door contact op te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: