Foto’s delen op social media/mijn website

foto's

Sommige fotografen plaatsen zomaar foto’s van klanten op social media en hebben zelfs in hun algemene voorwaarden opgenomen dat wanneer een klant een fotoshoot afneemt, de fotograaf de beelden of foto’s vrij mag gebruiken. Ik krijg de laatste tijd ook steeds vaker de vraag: ‘je zet de beelden niet zomaar online toch?’.

Ik schrik van die vraag, omdat ook ik als fotograaf die vraag steeds vaker krijg. Denken mensen werkelijk zo? Dat ik ook zomaar iets online plaats, op mijn website, Facebook en/of Instagram? Ik? Als er één iemand secuur en voorzichtig met de beelden omgaat, dan ben ik dat wel. De foto’s en video’s die je op mijn social media en website voorbij ziet komen, zijn beelden van klanten waar ik altijd netjes aan vraag of ik iets mag publiceren.

Toestemming

Ik zal nooit zomaar iets online plaatsen. NOOIT. Soms zeggen klanten uit zichzelf dat ik bijvoorbeeld foto’s van een shoot mag gebruiken. Of ze zeggen: ‘als jij iets kunt gebruiken dan gebruik je het maar, je hoeft het niet te vragen of te laten zien’ maar dan nóg stuur ik de foto die ik eventueel wil gaan gebruiken toe, om nogmaals toestemming te krijgen. Dan is het antwoord soms: ‘ja, ik heb gezegd dat je alles mocht gebruiken, haha’ maar ik wil dat gewoon op orde hebben. Heb ik een tijd geleden een volmondige ‘ja’ gekregen om een foto te mogen publiceren, dan nóg vraag ik het nog een keer, gewoon omdat ik dat zelf ook prettig vind.

Begrip

Sommige mensen zien af van fotoshoots omdat ze bang zijn om op internet te komen. Maar don’t worry, ik zal NOOIT zomaar iets online plaatsen en al helemaal niet wanneer je dit niet wil. Nee = nee, daar heb ik alle begrip voor. Ik vind het fijn om dit op voorhand te melden en helder te hebben naar mijn klanten en volgers toe. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: