Expectation v.s. reality

Newbornfotografie Friesland

Veel klanten slaat voorafgaand aan een fotoshoot vaak beelden op en maken een moodboard. Dit omdat mooie foto’s van anderen als voorbeeld kunnen dienen en men ook soortgelijke foto’s wil. Dit wordt veelal via Pinterest gedaan, waar het volstaat met picture perfect beelden. Maar zijn dit soort beelden wel realistisch?

Mijn stijl is licht en een hoop mensen boeken mij ook vanwege mijn lichte stijl. De wens en ‘verwachtingen’ om ook zulke lichte foto’s te krijgen zoals het gepinde Pinterestboard is groot. Ook worden voorbeelden van mijn website vaak gebruikt als: ‘zo wil ik het’. Heel leuk allemaal die voorbeelden, maar het moet ook kúnnen.

Alles donker in huis

Gelukkig zijn de keren op één hand te tellen, maar ik kom soms bij mensen thuis voor bijvoorbeeld een newbornshoot waar de muren van een kamer donkergrijs zijn of waar geeneens ramen zijn. Waar het gehele interieur donker is. Ik werk voornamelijk met ‘available light’ en dit schrijf ik altijd in mijn e-mail, dus men weet ervan. Een wit kleed meenemen voor een witte ondergrond zodat ik toch lichte foto’s kan maken is enigszins mogelijk. Maar de omgeving heeft ook een hele grote invloed op het maken van een foto zoals bijvoorbeeld een raam of de kleuren van de muren. Werken met een reflectiescherm kan, maar wanneer de muren echt donker zijn, is een lichte foto maken lastig. Dan wordt het donkere immers nóg meer gereflecteerd. Dan wordt voldoen aan de verwachtingen van het ‘witte perfecte’ plaatje lastig. Flitsers gebruik ik niet, dat leg ik vaak ook in de mail uit.

Amerikaanse voorbeelden

Ook hebben mensen vaak van die Amerikaanse ‘newborn foto’s’ gepind. Je kent ze vast, waarbij baby’s met de handjes gevouwen onder het hoofd een lachje hebben. De welbekende ‘frog’ pose. First of all: jouw baby moet echt doorslapen en relaxed zijn. En ten tweede, wat wij fotografen weten maar de klant vaak niet, is dat dit soort foto’s ontzettend fragiel en kwetsbaar zijn om te maken. Een baby kán dat gewoon nog niet i.v.m. de nekspieren. Je moet immers altijd het hoofdje ondersteunen, de foto is in scène gezet. + er komt heel veel photoshop aan te pas. Het idee is leuk, de foto is ontzettend schattig, maar realiseren is gewoon bijna niet mogelijk. En je baby moet ook maar net op dat moment lachen. Ook wanneer je allemaal voorbeelden van slapende baby’s hebt opgeslagen en je baby wakker en helder is, lukt het niet om de verwachtingen te maken. Daarnaast krijg ik ook vaak voorbeelden te zien van baby’s die in de foetushouding liggen. Handjes onder het hoofdje, voeten opgetrokken, maar het is altijd afwachten of jouw baby daar zin in heeft. Dan kan een voorbeeldfoto nog zo mooi zijn, maar het hangt echt van meerdere factoren af.

Voortaan emmer muurverf mee?

Ook word ik voor mijn stijl bij bruiloften geboekt. Maar wanneer de ceremonie in een oranje kamer van het stadhuis of in een donkere, zwarte kamer plaats gaat vinden? Dan is het alles behalve mogelijk om de lichte pastelfoto’s te kunnen realiseren. Hoe graag ik het ook zou willen. Onlangs grapte een collegafotograaf nog: ‘voortaan even een emmer witte muurverf meenemen, muren overschilderen en dan fotograferen’. Ja, was het maar zo makkelijk, haha! Al met al probeer ik er wel het beste van te maken en zoek altijd naar lichte muren of objecten. Gelukkig zijn mijn klanten altijd blij met foto’s. En al met al ben ik altijd eerlijk in of ik aan de verwachtingen of moodboards kan voldoen ja of nee! En ik wil ook graag zeggen: elke foto is uniek, jouw eigen foto is natuurlijk het mooiste. Daar kan geen Pinterestfoto aan tippen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: