Tips voor het kopen van een camera

Men kan altijd bij mij terecht voor vragen, advies en noem maar op. Vaak krijg ik ook de vraag wat ik zou adviseren voor camera. Daarom besloot ik een blog hierover te schrijven: tips voor het kopen van een camera.

Spiegelreflex? Systeemcamera?

Je hebt in de schappen van bijvoorbeeld de Mediamarkt heel veel merken en soorten camera’s. Spiegelreflexcamera’s, systeemcamera’s, mirrorless en ga zo maar door. Het is logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Zoveel keuze! Het maakt eigenlijk niet uit of je voor een systeemcamera of spiegelreflexcamera gaat, het gaat erom wat jij met de camera wil gaan doen. Bedenk eerst: wat wil ik gaan doen? Wat wil ik gaan fotograferen? Wil je natuurfoto’s maken, foto’s van je kind(eren), ga je de camera af en toe gebruiken voor uitjes of wil je het wekelijks gaan gebruiken? Een systeemcamera is relatief aan de lichte kant en lekker klein, compact. Een spiegelreflex daarentegen is groot en kan zwaar zijn omdat je zwaardere objectieven hebt.

Welk merk?

Ik krijg vaak de vraag: ‘ik wil een camera kopen. Welk merk is het beste, welk merk heb jij? Ik wil ook zulke lichte foto’s maken, welke camera heb jij?’. Laat ik voorop stellen dat elk merk goed is, maar dat het uiteindelijke eindresultaat toch echt te maken heeft met de fotograaf (jij dus, hoe de foto wordt gemaakt en of je er oog voor hebt), de instellingen die je gebruikt en welke objectieven je erop hebt. En stiekem ook met de nabewerking. Een foto kan nog zo mooi zijn, maar dat kan ook met nabewerking te maken hebben geef ik eerlijk toe. Ik haal natuurlijk ook het mooiste uit de foto’s die ik maak en bewerk ze naar mijn lichte stijl. Zo komen ze echt niet uit de camera rollen hoor! Zelf gebruik ik nu al jaren Canon, dat komt omdat een Canon mij heel goed in de hand ligt en fijn werkt. De bediening is prettig en overzichtelijk. Ik wil niks anders meer! Zo heb ik ook fotografievriendinnen die zweren bij Nikon of Sony. Al moet ik zeggen dat #teamcanon groter is, dat wil niet zeggen dat Canon voor jou ook geweldig werkt en in de hand ligt. Sony komt ook met steeds betere camera’s en ik hoor dat veel Canon- en Nikongebruikers overstappen naar Sony: mijn Canon eos R staat gelijk aan de kwaliteit van Sony. Ik ga niet switchen, ik blijf bij het merk Canon. Daar zit verder weining tot geen verschil in, behalve in prijs, uiterlijk van de camera en het bedieningssysteem.

Een camera moet letterlijk goed in je hand liggen

Even een persoonlijk verhaal over wat ook belangrijk is bij het uitzoeken van een camera. Ik moet zeggen dat ik 9 (of zelfs 10 jaar geleden, wow) mijn spiegelreflexcamera kocht, een Nikon D3100. Daarvoor had ik een andere camera, de Fujifilm Finepix s2000 HD. De overstap naar een spiegelreflex werd mede mogelijk gemaakt door die mooie Nikon reclames, ze weten het mooi te verkopen op tv en ik ben een sucker voor mooie beelden. Mooi muziekje, mooie mensen en mooie heldere kleuren. En die reclame kwam meerdere malen langs. Dat sprak aan. Daarom heb ik ‘blindelings’ de camera gekocht zonder enige research, zonder enige overwegingen. Echt ontzettend dom. Een vriendin van mij kocht op dezelfde dag een Canon. We besloten elkaars camera even vast te houden en te testen, een klein ‘ruilmomentje’. Ik had meteen spijt van mijn aankoop. De Canon lag veel beter in mijn hand in tegenstelling tot mijn eigen Nikon. Want dat is erg belangrijk bij het uitzoeken van een camera: hoe ligt de camera in je hand, hoe is de bediening en wat wil je kunnen, wat stel je voor eisen?

Mijn persoonlijke voorkeur: Canon

Ik kreeg die Canon van haar niet uit mijn hoofd. Dit kwam mede omdat de Nikon maar niet kon wennen. De Nikon werkte voor mij niet prettig omdat deze zoals ik schreef al niet fijn in mijn handen lag, het bedieningssysteem was ook niet ju van het. Ik had gewoon naar de Mediamarkt moeten gaan en de camera echt in handen moeten hebben, letterlijk. Je merkt meteen of je er feeling mee hebt ja of nee. Dus ik geef iedereen sowieso als advies mee: kijk eerst wat je wil met een camera, kijk naar je wensen, welke camera’s aan die eisen voldoen en ga ze dan ook echt proberen. Probeer wel verschillende merken uit. Anyway: mijn Nikon retourneren zat er niet in, dus ik zat er mee ‘opgescheept’. Zo ervaarde ik het. Noem mij ondankbaar, maar fotografie is een belangrijk stuk van mijn leven, ook toen ik jong was. Ook merkte ik op dat Nikon vaak een ‘groengele’ kleurenzweem heeft, een overheersende kleur in de foto’s. Dat stoorde mij, die vriendin van mij had een Canon en daar waren de kleuren veel mooier en helderder. Blauw en rood overheersen in een Canon camera. Ik besloot een jaar later mijn Nikon te verkopen en voor een Canon te gaan. En ja, op naar de Mediamarkt om deze echt in handen te hebben. Toen voelde het heel fijn, dus die ging mee. Ik merkte meteen hoe blij ik met deze camera was. Bedieningssysteem was prettig, lag dus goed in de handen (hoe vaak heb ik het woord ‘in de handen’ wel niet genoemd nu…) en de beelden waren prachtig. Oprechte vreugde!

Mijn voorkeur hoeft niet jouw voorkeur te zijn en vergelijk jouw wensen niet met wat je ziet van anderen

Wat erg belangrijk is, neem niet klakkeloos dezelfde camera als degene die jij volgt die ook mooie foto’s schiet. Een mooie foto komt met heel wat factoren tot stand zoals ik al eerder benoemde. Wil jij echt foto’s maken voor de leuk, voor de hobby, vergelijk jezelf dan niet met iemand die wekelijks bruiloften fotografeert en professioneel bezig is. Ik merk dat er wel eens mensen zijn die naar mijn foto’s kijken en zeggen: ‘dat wil ik ook kunnen’ en ‘die manier van fotografie wil ik ook’ tot ‘waarom lukt het mij niet om zulke foto’s te maken’ terwijl zij enkel hobbymatig bezig zijn en af en toe foto’s maken bij uitjes met hun gezin. Ik heb geïnvesteerd in dure objectieven zodat ik lichtere foto’s kan maken. Even kort door de bocht gezegd: dat de achtergrond onscherp/wazig wordt. Zulke investeringen hoef je niet te doen wanneer je hobbymatig fotografeert of een camera enkel meeneemt wanneer je een dagje uit gaat. Ook investeer ik in bewerkingsprogramma’s zoals Lightroom en Photoshop, hier moet ik jaarlijks een groot bedrag voor neerleggen maar dat is het waard. Het is natuurlijk logisch dat wanneer jij 1x per maand wat foto’s maakt, niet zulke dure programma’s hoeft aan te schaffen. Ik moet dat wel, omdat het mijn werk is.

Een prijskaartje zegt niks

Sommige mensen denken: hoe duurder de camera, hoe beter deze zal zijn. Zal ik je een grap vertellen? Prijs zegt niet heel veel. Zeker wanneer je net begint met fotograferen of een camera wil kopen, hoef je je niet door de adviseurs van Mediamarkt een camera van €800 aan te laten smeren. De beginnerscamera’s, de ‘betaalbare’ versies, hebben veel ‘automatische’ standen waar je mee kunt oefenen. Ga je meteen al voor een duurdere variant, dan heb je minder automatische opties en zul je een camera al snel zelf moeten instellen. Fun fact: ik stel ook mijn camera zelf in (ISO, diafragma en sluitertijd) maar het heeft 2 maanden geduurd voordat ik doorhad hoe dit zat. Dus voor een beginner is dit al helemaal lastig. Ik zal eerlijk toegeven dat mijn camera’s behoorlijk aan de dure kant waren, maar ik moet dit wel omdat ik bruiloften fotografeer, soms in barre lichtomstandigheden kom te staan en dan is het goed dat je camera hoog in de ISO kan en veel andere opties heeft. En vergeet niet dat ik ook al 9 jaar bezig ben en al 7 jaar bruiloften fotografeer. Ook ik ben begonnen met een Nikon D3100, die heb ik verkocht en ingeruild voor een Canon eos 600d, vervolgens kwam als back-up camera de Canon eos 700d en daarna kwam de opvolger, de Canon eos 70d. En nu fotografeer ik met de Canon 5d mark IV en eos R. Maar voor iemand die het puur voor de leuk doet is een dure camera alles behalve nodig.

Investeer dus niet meteen in een dure camera, dat kan later altijd nog

Ik hoorde ooit: ‘je kunt een amateur/beginner een professionele camera geven, en een professionele fotograaf een beginnerscamera’. En ik denk dat die zin ook erg klopt. Als je niet weet wat je met een dure camera moet, dan lukt het niet en zullen de resultaten je teleurstellen. Dus je kunt beter beginnen met een beginnersmodel, een ietwat minder dure. Ik zie ook regelmatig toeristen met peperdure camera’s, niet wetende hoe ze het moeten gebruiken. Maar het staat zo cool, zo’n dik ding om je nek. Daar moet je het ook zeker niet voor doen! Mocht fotografie je bevallen en je de ‘regeltjes’ snappen, kun je later altijd overwegen om een duurder model aan te schaffen of denken aan uitbreiding van je objectieven. Wat ik ook als tip meegeef: het lijkt allemaal zo leuk en dat is het ook, fotografie. Maar je moet er feeling mee hebben. Ik begrijp dat men zich uit enthousiasme helemaal erin kan storten, maar ik zie soms ook dat een gekochte camera na een maand fanatiek gebruiken in de kast belandt. Daarom ook mijn tip: investeer niet meteen in een dure camera.

Vragen, tips of advies?

Heb je vragen, tips of advies? Of wil je andere tips voor het kopen van een camera? Je mag mij altijd vragen, ik help je heel erg graag en geef je graag handvaten en tips om ook te fotograferen. Je vraag mag ook onder dit artikel, dan kunnen anderen met dezelfde vraag misschien ook meelezen. Onlangs heb ik nog via beeldbellen uitleg gegeven over hoe je een camera moet instellen. Kan allemaal, hartstikke leuk! En ja, ik doe het gratis, haha!

Ik hoop dat je iets aan dit artikel ’tips voor het kopen van een camera’ hebt gehad. Nog meer vragen? Stel ze gerust!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: