Veelgestelde vragen en heel veel andere informatie. Wist je dat ik op mijn pagina ‘trouwen‘, fotografie en videografie ook een hoop informatie verstrek? Mocht je andere vragen hebben, wellicht staat jouw vraag er tussen. En anders mag je altijd contact opnemen, ik help je graag!

Wat fotografeer je zoal? 

(Kind)portretten – familiereportages – vriendinnenshoots – loveshoots – newborns – lifestyle – zwangerschapsshoots – (t)rouwreporages  – feesten & evenementen – gender reveals – babyshowers – producten – dieren – (kinder)feestjes –  geboortefotografie.

Wat film je zoal?

Qua film doe ik ook een hoop. Video’s van een newborn (check videografie voor een impressie), bruiloften, maar ook producten kan ik filmen voor een mooie impressie.

Hoe boek je mij als fotografe of videografe?

Je kunt het beste het contactformulier invullen of mailen naar info@lisannevanderploeg.nl , dan neem ik zo snel mogelijk contact met jou op. Probeer wel zo specifiek mogelijk te zijn in wat je precies zou willen. Bijvoorbeeld: gaat het om een gezinsreportage. Om hoeveel personen gaat het dan? Heb je al een mooie locatie in gedachten? Bij een bruiloft; hoeveel uren heb je mij nodig? Wanneer ga je trouwen? Hoeveel gasten zijn er? Waar ga je trouwen, wat is ruim geschat jouw planning? Dit geldt voor zowel fotoshoots als video’s.

 

Moet ik vooraf reserveren/boeken?

Ik ben heel flexibel, dus dat is in principe geen probleem. Een week van tevoren boeken kan voor een gewone fotoshoot of video ook, of mij alvast ‘reserveren’ voor over een jaar. Wel kan het zijn dat ik weekenden al vol zit als je op redelijk kort termijn iets wil boeken. Dus wil je een shoot of video, probeer het dan op tijd aan te geven. Met bruiloften net zo; zou zonde zijn wanneer ik al een heb staan. Ik zeg altijd; wie het eerst komt, wie het eerst maalt! Ik adviseer altijd, mocht je een shoot boeken, om meerdere opties door te geven met dagen. Dan zit er sowieso een dag bij wanneer we beide kunnen!

Waar vinden fotoshoots plaats?

Ik ben eigenlijk een liefhebber en groot voorstander van buitenshoots. De natuur is prachtig en je hebt vrijwel altijd goed licht. Maar in de winter of met slecht weer kan dat natuurlijk niet. Baby’s en kleine kinderen kunnen ook niet altijd buiten. Daarom heb ik ook een studio, maar daar kunnen geen grote groepen in. Die gebruik ik enkel voor zakelijke shoots, productfotografie, zwangerschapsshoots, kinderen, gezinnen tot max. 4 personen en voor cakesmash shoots. 

Kom je bij de mensen thuis?

Vaak wel! Voor newborn shoots en video’s kom ik sowieso bij mensen thuis. Ik maak gebruik van natuurlijk daglicht en heb zelf accessoires en schiet pure beelden, zoals de baby is. Met een cakesmash shoot kom ik ook bij de mensen thuis en heb studioapparatuur bij mij. Voor jonge kinderen is het prettig om wel een beetje in eigen buurt te blijven, maar in overleg is er veel mogelijk! Bij bruiloften kom ik natuurlijk ook bij jou thuis. Verder heb ik een eigen studio, maar in overleg kan ik ook bij jou thuiskomen voor een ander soort shoot.

Ik wil graag een mooie fotoshoot buiten plannen. Heb je mooie locaties om te shooten?

Ik ken wel een hoop mooie locaties waar shoots kunnen plaatsvinden, maar eigen inbreng is ook zeker welkom. Daarnaast vind ik het belangrijk om te kijken naar jullie, dus om te kijken wat er bij jullie past. De een vindt een bos prachtig, de ander een strand, weiland of heide. Voorkeur doorgeven mag ook, dan kijk ik wat de mogelijkheden zijn!

”Ik kan nergens jouw tarieven vinden”

Dat klopt, mijn tarieven staan inderdaad niet online. Dit komt omdat ik altijd een prijs per shoot bereken, dat hangt af van het aantal personen, eventueel hoeveel uur ik nodig ben, waar de shoot in kwestie is, etc. Vaak heb ik die informatie nodig, van daaruit kan ik een prijsopgave maken.

Tarieven van een bruiloftreportage/bruiloftvideo

Dit hangt er vanaf hoe lang ik nodig ben (gerekend in aantal uren) waar de bruiloft plaats gaat vinden en vooraf (als ik bij de aankleding moet zijn; waar) en wat er van mij verwacht wordt. Vaak hoor ik dat men denkt dat ik heel erg duur ben, vanwege mijn chique stijl. Vraagt men een offerte op, dan hoor ik vaak; ‘wow, dat valt mee zeg!’ ook omdat ik garantie bied.

Tarieven van een newborn shoot/video

Ook de tarieven van een newbornshoot/video hangen van een aantal factoren af: waar ik naartoe moet en of er meer familieleden bij zijn zoals broers/zussen. Ik kom altijd bij de mensen thuis voor dit soort shoots en video’s! Interesse? Laat even weten waar je woont en of er meer familieleden bij zijn. Gezinsreportage

De kosten van een gezinsreportage worden berekend n.a.v. hoeveel personen er aanwezig zijn en waar de shoot plaats vindt. Zelf leuke ideeën of laat je het aan mij over? Laat het even weten!

 

Andere shoots

Hangt er vanaf waar de shoot in kwestie plaats vindt, net zoals bij andere shoots en wat je wil.

Wel wil ik meegeven dat ik vaak van anderen hoor; ‘jeetje Lisanne, jij vraagt veel te weinig’. Ik wil mensen geen poot uitdraaien, daarom hanteer ik de prijzen die ik heb. Nieuwsgierig naar een bepaald tarief? Een offerte opvragen kan altijd!

Wat te doen bij regen/slecht weer?

Je hebt je kinderen de mooiste kleding aangetrokken en het haar zit in de plooi, maar het begint keihard te regenen. Shit, wat nu? 
​Vooraf check ik vaak Buienradar hoe het weer die dag wordt. In overleg bespreek ik vaak wat we gaan doen. Afwachten, op voorhand al de shoot niet laten doorgaan en een nieuwe datum plannen of gewoon wel door laten gaan? Als het niet door kan gaan; het weer is een factor waar niemand invloed op heeft. Dus dat kan gebeuren! Ik ben de beroerdste niet, ik breng niks in rekening. We gaan net zo lang door met plannen tot de shoot wel plaats kan vinden, met mooi weer! Sommige mensen willen juist wel in de regen, met gekleurde paraplu’s. Is wel typisch Nederlands, haha!

Andere fotografen brengen een shoot vaak in rekening als deze verplaatst moet worden. Ik doe dat niet!

Ik ben niet fotogeniek en ik vind camera’s niet fijn, maar wil toch een shoot doen

Naast topmodellen durf ik wel met zekerheid te zeggen dat veel mensen camera’s niet echt leuk vinden. Zelfs ik vind het ongemakkelijk om voor een camera te staan, eerlijk waar. Ik begrijp jullie daarom heel goed en ik vind het belangrijk dat jullie je op jullie gemak voelen bij mij. Waar nodig kan ik jullie aansturen met poses of wat poses voordoen. Ik stel jullie eerst op jullie gemak en we gaan rustig te werk. Gaat het even niet, geen probleem! We pakken het gewoon op. Maar wel zodat het dichtbij jezelf blijft. We maken er een spontane leuke shoot van, als het maar gezellig is!

Iedereen is fotogeniek

En wat dat fotogenieke betreft: iedereen is fotogeniek! Ik vind iedereen mooi. Het leuke: ik heb nog nooit klachten na een shoot gehad, nog nooit gehoord dat iemand zegt ‘jeetje wat zie ik er raar uit zeg’. Succes is bij mij dus gegarandeerd!

Mijn kind is eenkennig

Dat maak ik vaker mee. Toch heb ik trucjes waardoor jouw kind het wel leuk vindt om op de foto te komen. Ik vraag vaak of de ouders iets herkenbaars willen meenemen. Denk aan een favoriete knuffel of een koekje. Ik maak grapjes, heb altijd een telefoon bij mij waar Youtube op kan (denk aan favoriete tv-programma, muziekjes) en zing ook mee. Doe soms heel gek en trek gekke gezichten, maar die lach komt er wel! 

En verder fotografeer ik het kind ook zoals het is. Is het geconcentreerd? Ook dat is jouw kind en kan ook mooi zijn!

Kledingkeuzes…

Allereerst; ik vind het belangrijk dat jij iets aantrekt waar jij je goed in voelt. Dan doel ik niet op een joggingbroek (haha, je zult ze de kost geven). Boek je een gezinsreportage, kijk dan uit met streepjes, dit geeft een heel gek effect op de foto, de foto ‘beweegt’ dan altijd. Pas de kleding waar nodig op elkaar aan, maar niet too much en pas ook op met felle kleuren. Rood kan wel, maar laat iemand anders dan niet groen aantrekken, dat ‘vloekt’.

 

De levering van de foto’s

Na een shoot stuur ik een factuur. Is deze voldaan? Dan ga ik aan de slag met editen. Dan ontvang je 5 dagen na de shoot (reguliere shoot) de foto’s op je e-mail op een resolutie waarbij je zelf tot 20×30 kunt afdrukken. Je ontvangt de foto’s via Pixieset op een formaat waarbij ze dus op social media goed zijn. Mocht je iets willen afdrukken, dan kan dat via mij. Ik kan voor prints zorgen die kwalitatief heel goed zijn + je profiteert via mij ook van een mooie korting.

Soms ben ik na een shoot in de middag al zo enthousiast en probeer ik een dag later alles af te leveren, maar dit vermeld ik niet expliciet. Des te leuker om je mail op te starten en de foto’s al te zien! Cadeautje!
 

De levering van bruiloftfoto’s

Foto’s van een bruiloft ontvang je binnen zes weken na de bruiloft. Binnen drie dagen heb je een preview, tenzij anders vermeld.

De levering van een video

Ik streef er naar om binnen  zes weken een video van een bruiloft af te leveren. Bij een newbornvideo krijg je een video van 1 tot 3 minuten en een kleine video van 30 seconden tot 1 minuut binnen drie dagen, wanneer de video is goedgekeurd. Een video van een bruiloft zit natuurlijk anders. Dan krijg je een grote video (afhankelijk van hoe lang ik nodig ben) van 10 tot 20 minuten, een korte video met de hoogtepunten en de hele ceremonie.

Social media resolutie

Je ontvangt de foto’s op een formaat dat ze op social media goed zijn. Er kan geen aanspraak worden gedaan op ruwe, onbewerkte beelden (ook wel RAW files genoemd), meer beelden of hoge resolutie beelden.

Kennismaking

Mocht het gaan om een bruiloft, dan plan ik vooraf altijd een kennismakingsgesprek. Wel zo fijn om te weten wie jouw grote dag gaat vastleggen! Ook bespreken we dan de dagplanning, welke momenten ik nodig ben en wat er van mij verwacht wordt.

Een shoot zelf

Ik vind het belangrijk om in een ontspannen sfeer te zitten. We maken kennis met elkaar, ik bespreek wat we gaan doen en hoe alles gaat. Wat vinden jullie leuk voor foto’s? Vaak kan ik aan het type persoon wel zien wat voor foto’s hij/zij leuk vindt, maar eigen inbreng mag ook. De klant doet er toe! Ik ga losjes met jou om, laat tussentijds de foto’s/een paar beelden zien. Mocht je het ter plekke anders willen, kun je dat dan aangeven. Er kan na de tijd geen aanspraak meer op worden gedaan.

Service

Omdat je bij mij hele snelle service hebt. Bij andere fotografen moet je vaak weken wachten op de foto’s en/of een video, ik reserveer de dag in kwestie voor jou en ga na de shoot direct met de foto’s/video aan de slag. Ik bewerk de beelden zorgvuldig en mijn naam/logo komt niet op de foto. Daar waar je bij andere fotografen maar een klein aantal foto’s krijgt (5 tot 10) en moet bijbetalen, krijg je bij mij alle goede foto’s. Qua video heb jij samen met mij de regie en mag je tot 2x toe aanpassingen doen. Stel 50 foto’s zijn goed gelukt, dan krijg je alle 50 foto’s.

 

We maken er samen iets moois van

Vind jij voor een video een bepaald muziekje mooi, dan doen we die er in. We maken er samen wat moois van! Letterlijk. Daarnaast; mocht je mij boeken als fotograaf voor een shoot en jij bent ziek; kan gebeuren. Daar waar andere fotografen toch kosten in rekening brengen, doe ik dat niet. Dit is overmacht en kan gebeuren. Hetzelfde bij baby’s. Wil een baby op een moment echt niet meewerken? Kan gebeuren. Kinderen net zo. Dan doen we de shoot op een ander moment, maar ik breng dus niks in rekening.

 

Altijd garantie/back-up

Slecht weer? Ik heb een aantal mooie binnenlocaties in de buurt. Dus in overleg kunnen we dat nog realiseren. Boek je mij als fotograaf of als videograaf voor een bruiloft en stel ik ben ziek, dan ben jij ervan verzekerd dat ik ALTIJD een back-up heb. Iemand met dezelfde stijl en dezelfde prijsklasse. Dus hoe dan ook komt er iemand jouw dag vastleggen! Die garantie geef ik, andere foto- en videograven doen dit niet waardoor je gigantische stress kunt krijgen. Want wie kan er nou op zo’n kort termijn bijspringen? Moet je dat ook nog regelen! Nou, bij mij niet, ik regel dat voor jou. Stukje service!

Dus, twijfel niet, ik help je graag!

Newbornshoot

Voor een newbornshoot trek ik gemiddeld 1 tot 2 uren uit. Een baby kan niet meteen doen wat je verwacht. Ik heb engelengeduld, dus mocht de kleine veelal huilen en tussendoor een fles moeten krijgen; geen probleem, ik ga blijf aanwezig. Mocht het zijn dat het na 2 uur nog niet lukt, dan overleggen we over een nieuwe datum. Wij hebben als volwassenen ook wel eens een slechte dag, baby’s kunnen dat ook hebben door sprongetjes, kramp of noem maar op. Mocht de baby gelijk goed meewerken en zijn we na een uurtje al klaar, dan is dat alleen maar mooi meegenomen. Mocht het die dag echt niet lukken, dan plannen we een nieuwe afspraak. Dit is overmacht, ik breng geen extra kosten in rekening.

Kinderen

”Ik ben twee en ik zeg nee”. Ja, ik krijg kinderen in alle leeftijden voor de camera, dus ook peuters in de peuterpuberteit. Kinderen die niks willen, eenkennig zijn en noem maar op. Voor shoots met kinderen trek ik gemiddeld 1 uur uit. Ik heb zelf leuke items zoals bellenblaas, heb altijd een telefoon met muziek/filmpjes en noem maar op en heb trucjes om een kind wel te laten lachen. Mocht het dan echt niet willen, dan doen we het gewoon op een andere dag opnieuw! Ook hier breng ik geen extra kosten in rekening, dit valt namelijk onder ‘overmacht’ en ik heb hier alle begrip voor.

Gezinsreportage

Voor een gezinsreportage reken ik een uur. Mocht het zo zijn dat er familieleden niet komen opdagen waardoor ik langer moet wachten en dus langer bezig ben, dan ben ik geneigd om extra kosten in rekening te brengen. Ik zit namelijk met eventuele andere afspraken die ik na de shoot in kwestie heb gepland, dit kan dan in de knoei komen.

Bruiloft

Mocht het zo zijn dat er ter plekke wordt besloten om mij een uur langer te houden, dan breng ik dit wel in rekening. Ook maak ik vaak mee dat ik ’s avonds op het feest tot 10 uur sta geboekt, er om 9 uur een verrassing zou worden gepland maar deze ineens later plaatsvindt. Voorbeeld: mocht ik dan toch tot 11 uur moeten blijven om toch de verrassing te fotograferen, dan reken ik voor de uren die ik langer aanwezig moet zijn een extra tarief. 
Verdere tijdstippen en hoe lang ik bezig ben met de fotoshoot van het bruidspaar hangt er vanaf hoe de verdere dagindeling eruit ziet. 

Andere shoots zoals zwangerschapsshoots, vriendinnenshoots etc.

Daarvoor reken ik ook ongeveer een uur. Een zakelijk portret is zo gemaakt. Voor productfotografie is een tijd lastig in te schatten, omdat dit afhangt van het aantal producten, de wensen en zo meer. Een beeldbank duurt zo’n 2 uur.

Eerder klaar dan een geplande tijd

Soms komt het voor dat alles gewoon vlekkeloos en goed verloopt, dat is dan mooi meegenomen. Mocht het zo zijn dat we eerder klaar zijn dan de geplande tijd (bijvoorbeeld: een shoot is na 40 minuten klaar terwijl er 60 minuten voor stond), is het niet mogelijk om aanspraak te doen op de tijd die niet is ‘benut’. Je dient wel het volledige afgesproken tarief te betalen. Ik heb deze uren ingepland en kan in de tijd die over blijft niet nog andere werkzaamheden verrichten.

Heb je ook waardebonnen?

Ja, die heb ik! Altijd leuk om cadeau te geven tijdens een babyshower of als ‘geboortecadeau’. Ook voor vriendinnen (of op verjaardagen), vader- en/of moederdag; noem maar op!

Oke leuk, en dan?

Ik vraag je vooraf om het eerste deel (de helft van het bedrag) van de bon te betalen, dan is dat alvast maar weer klaar. Zodra de betaling binnen is, stuur ik de bon op of mail een toe zodat je er zelf op kunt schrijven. Let op: ik zet een bedrag op de bon, geen volledige shoot of omschrijving. Dit komt omdat waardebonnen vaak worden ‘vergeten’ en de ontvanger in kwestie het vaak last-minute nog wil inplannen. Ik zit met een volle agenda, dus kan niet last-minute. Zou zonde zijn als de bon hierdoor vervalt. Voorwaarden zijn dat waardebonnen niet inwisselbaar zijn voor contant geld, het kan niet geretourneerd worden, ze hebben een geldigheidsduur (vanaf december 2021) van 2 jaar, en reportages vinden plaats op basis van beschikbaarheid van Lisanne van der Ploeg. Neem op tijd contact op om een datum te plannen, zo voorkom je dat je moet bijbetalen omdat er mogelijk een tariefverhoging heeft plaatsgevonden.

Ik ben niet verantwoordelijk voor het controleren of iemand een waardebon heeft ingepland. Ik ben enkel verantwoordelijk voor de uitgifte. 

Foto’s ’s avonds laten zien

Hartstikke leuk! Ik ben ’s ochtends/s’ middags al bij jou geweest, heb mooie beelden kunnen schieten en jij wil deze ’s avonds laten zien op jouw feest, waar nieuwe gasten zijn. Zij hebben nog niks gezien, daarom des te leuker om alvast iets te laten zien.

Tijdsdruk

Dit is wel mogelijk, alleen moet ik ontzettend hard werken wat de nodige tijdsdruk oplevert. Vaak heb ik tijdens het diner even pauze, moet snel mijn diner naar binnen werken en dan werken waardoor ik eigenlijk geen pauze heb of tijd om ook even bij te komen. Ik wil het daarbij ook zo perfect mogelijk afleveren en ik ben dan in feite al bezig met het ‘editen’, de nabewerking van de foto’s. Het is wel mogelijk om dit te doen, alleen reken ik hiervoor wel een bedrag van €195.- extra bovenop de afgesproken prijs. Ik heb verder geen beamer, ik ben enkel verantwoordelijk voor het afleveren, jullie dienen zelf een laptop/beamer te regelen. 

25 foto’s

Je krijgt dan ongeveer 25 foto’s in hoge resolutie ter preview die je kunt laten zien. Qua video komt dit neer op een minuut preview. De bestanden zullen via een link per e-mail worden verstrekt.

Wisselende tijden

Mijn tijden variëren. Mocht je mij ’s ochtends vroeg al hebben geboekt omdat je het aantrekken van de jurk/pak op foto/video wil hebben, dan begint mijn werkdag al vanaf dat tijdstip. In overleg komen we een heel eind, maar het komt ook voor dat ik vaak zeg dat ik tot het eten blijf. 

Afwisselen

Veel stellen hebben overdag een foto- en/of videograaf (bijvoorbeeld; mij), en vanaf het eten/het feest een ander. Ik ken weinig fotografen die echt de héle dag meedraaien (lees; van ’s ochtends vroeg tot het eind van het feest). 

Overleg

Mocht ik vanaf 07.00 uur al aan het werk zijn, dan ben ik uiterlijk tot 18.00 uur of 19.00 uur aanwezig. Nogmaals; in overleg komen we een heel eind!

Overnemen

Wat ook wel voorkomt, is dat ik pas vanaf ’s avonds word geboekt, enkel bij het feest. Dan neem ik het werk van de foto- en/of videograaf die er overdag was over. Alles kan en alles mag! 

Laat dit nou niet een afknapper zijn voor je, ik sta graag voor je klaar!

Elke dag

Wil jij een shoot? Hartstikke leuk! In principe is het zo dat de klant in kwestie (jij wellicht) vaak een voorkeur heeft voor een bepaalde dag. Handig: meer dagen doorsturen wanneer je kunt. Dan kan ik van daaruit ook kiezen welke dag ik kan. Daarnaast ben ik ook op zaterdagen en zondagen beschikbaar, dan zijn vaak hele gezinnen thuis/niet aan het werk, dus dat is dan de ideale dag om te shooten. Ik ben heel flexibel, dus we komen een heel eind!

Vanaf altijd

Eigenlijk kan dat vanaf altijd. Maar het mooiste, en dat adviseer ik ook, is tussen de 2 dagen en 14 dagen. Dan is het kleine pure van de baby nog zichtbaar en slaapt de baby goed door.

Pakket

 Uiteraard heb ik ook een actie/pakket; een zwangerschapsshoot, newbornshoot en newbornvideo. Ik kan pas de definitieve prijs berekenen wanneer je laat weten waar je de zwangerschapsshoot wil doen. Voor nu is de vaste prijs gebaseerd op Leeuwarden, Kollum of Bakkeveen. Geen idee waar? Geen probleem, ik kan je helpen met een leuke locatie zoeken. De newbornshoot + video doe ik bij jou thuis, dus dan heb ik ook nog jouw adres nodig voor het berekenen van de definitieve prijsopgave. 

Het versturen van de factuur of betaalverzoek vindt plaats na de fotoshoot/videoshoot in kwestie, maar vóór levering van het eindproduct. Daarnaast is het niet toegestaan om ontvangen bestanden zonder naamsvermelding op social media te zetten, tenzij anders aangegeven. Heb je meer informatie nodig? Vraag gerust!

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief!
error: